voorgevel lange congastraat Antwerpen Noord

Beschrijving van de locatie

 

In dit voormalig woonhuis zagen de buurtbewoners vorig jaar hoe de vlammen uit het dak van de woning sloegen. Het pand is opgekocht door het museum. Het kavel met woning van de jaren 70 is volledig volgebouwd met koterijen en achteraan een kleine stadskoer.

plattegrond locatie 3 lange congastraat Antwerpen noord

 

Uitwerking van de locatie

 

De museale uitwerking van de vervallen woning in de Lange Congostraat is geïnspireerd op het atelier van Thomas Lerooy. Deze is ondergebracht in een oude garage met drie glazen boxen die bijna het volledige kavel vullen. Achteraan heb je zicht op een klein stadsgazon, dito muur en een wat absurde cirkelvormige toren die de buren aan het bouwen zijn. Het voelt als een riad in Marokko. De vervallen woning in de lange Congostraat wordt voorzien van een open poortstructuur die de verbinding maakt tussen straat en tuin. Bestaande koterijen worden weggehaald en bieden plaats voor een stadsparkje alsook een overdekte colonnade om kunst tentoon te stellen. De ruimte tussen de straat en de tuin wordt vormgegeven met de groene tegels die in het verlengde liggen van de groene tegels op de stoep. In dit tussengebied wordt het werk van Thomas Lerooy tentoongesteld. Onder het transparante dak van de colonnade wordt het werk van Jef Geys tentoon gesteld. De colonnade wordt gedragen door fijne kruisvormige groene kolommen. De tuin wordt een publiek parkje voor de buurt waardoor de densiteit van het gesloten kavel vermindert. Het park zorgt voor verademing binnen het bouwblok en de wijk.De compositie van de gevel en de transitie van stoep naar tuin beoogt dezelfde sfeer te scheppen als in het atelier van Thomas Lerooy. Op de eerste en tweede verdieping zal de woning omgebouwd worden tot een artist in residence.

 

voor en na woning lange congostraat

Onrechtstreeks is Thomas Lerooy beïnvloed door Jef Geys, de eerder dit jaar overleden conceptuele kunstenaar van wie Thomas vanaf zijn achttiende een tijd assistent was. Onrechtstreeks, want het contrast tussen twee kunstenaars kan bijna niet groter zijn dan het contrast tussen Geys en Lerooy. In een interview vertelt Lerooy dat beide kunstenaars veel over kunstgeschiedenis gepraat hebben en dat hij dankzij Jef Geys zich er meer in verdiept heeft. Tijdens de gesprekken heeft Lerooy ontdekt dat hij heel erg van de Belgische kunst houdt, zowel vanwege de humor als vanwege de beeldtaal.

 

Lange Congostraat, thomas lerooy