Duinstraat, Antwerpen Noord, oude elektriciteitscentrale

Beschrijving van de locatie

 

Deze locatie is een onderstation van de Antwerpse elektriciteitsmaatschappij, opgericht in 1908.In deze periode was deze maatschappij in volle ontwikkeling, onder meer met de bouw van een grote nieuwe centrale in Merksem. Het gebouw bestaat uit een hoofdvolume haaks op de straat, met achterin het perceel recentere magazijnen met platte daken.

plattegrond, duinstraat, locatie, Antwerpen noord

Uitwerking van de locatie

Bij het binnengaan zie je drie spiegels gedraaid richting de binnenzijde van de drie ramen in de voorgevel. Het werk van Delvaux en Magritte worden ter hoogte van de achterste wand opgehangen. Als je je rug keert naar de werken zie je weer drie spiegels, nu rechtopstaand en sta je tussen de kunstwerken en de weerspiegeling van de kunstwerken. Als je dan naar de ruimte kijkt zie je dat je in het werk ‘het congres’ van Paul Delvaux staat.

hal duinstraat antwerpen

De drie werken zijn op vlak van stijlstroming bij elkaar gezet. De aanleiding om deze kunstwerken hier tentoon te stellen, is het werk ‘het congres’ van Paul Delvaux. Hij bouwde in zijn schilderijen vaak een mysterieuze wereld op vol klassieke gebouwen, stations en treinen. Het decor van het congres heeft veel weg van de elektriciteitscentrale in de Duinstraat te Antwerpen.