Stuivenbergziekenhuis, Antwerpen Noord

Beschrijving van de locatie

 

De site van het Stuivenbergziekenhuis ligt in Antwerpen-Noord, tussen de Lange Beeldekensstraat, Pothoekstraat, Boerhaavestraat en Pesthofstraat en is ongeveer 5 ha groot. Voor het Stuivenbergziekenhuis koos architect Frans Baeckelmans voor losstaande ronde zalen, die met elkaar verbonden waren door gangen. Het volledige gebouw is omringd door een tuin. Vervolgens zijn er in de jaren 60’ extra gebouwen aan toegevoegd om de capaciteit van het ziekenhuis te vergroten. Het ziekenhuis heeft een klein eigen museum in één van de cirkelvormige ruimtes en een kapel met oude glasramen. Bovendien maakt de psychiatrische afdeling ook kunstwerken die ze willen tentoonstellen. Momenteel zijn er verschillende studies om het ziekenhuis een andere functie te geven. Het huidige Stuivenbergziekenhuis wordt binnenkort ondergebracht vlakbij parkspoordnoord en Den Dam. 

Stuivenbergziekenhuis

Uitwerking van de locatie

 

Het Stuivenbergziekenhuis is één van de meest monumentale gebouwen in de Seefhoek. Om de eigenheid van het museum te versterken heeft MEMA ter hoogte van de Pothoekstraat een guerrilla route aangemaakt die door de parking van het personeel gaat. Deze alternatieve route staat haaks op de monumentale poort en binnentuin waar de meeste bezoekers van het ziekenhuis het gebouw betreden. Het pad wordt verlicht door groene lantaarnpalen en brengt de bezoeker naar de personeelsdeur. Als bezoeker volg je de groene tegels op de wand, die je via de buitenste gang richting de laatste cirkelvormige ruimte bij het bezoekers entree brengt. Je wordt als bezoeker van het museum meegenomen door normaal gezien ontoegankelijke delen van het ziekenhuis.

Stuivenbergziekenhuis 3D beeld

Deze cirkelvormige ruimte is volledig ontdaan van overbodige elementen, waardoor de symmetrie en statigheid van de locatie versterkt wordt. Door de groene vloertegelstaat de vloer in contrast met de voorgaande ruimtes van het ziekenhuis.  Midden in de ruimte tussen de kolommen staat het werk van Jan Fabre. Het werk van Philip Aguirre y Otegui staat tegen de visuele muur van kolommen. De kolommen scheiden de twee cirkelvormige ruimtes van elkaar en definiëren de ruimte voor het werk van Jan Fabre.

 

De bezoeker neemt vervolgens de bezoekers entree om het ziekenhuis te verlaten. 

plattegrond Stuivenbergziekenhuis, Antwerpen Noord

Beide werken zijn erg aangewezen op hun ruimte. Zonder zijn ruimte zou het werk van Philip betekenisloos zijn en Jan Fabre heeft de juiste ruimte nodig om van op afstand de kleur en vooral de schittering van de ontelbare dekschilden aandacht te geven. Terwijl het werk van Jan Fabre een sacrale indruk geeft is het werk van Philip desolaat. In hun contrasten gaan beide werken over het einde of de vergankelijkheid van het leven. Het werk van Fabre wordt als een juweel in het midden van de ruimte geplaatst terwijl het werk van Philip tegen de muur van kolommen geplaatst wordt.