plattegrond, architectuur

Beschrijving van de locatie

Deze hangaar was in 1954 een zelfwasserij met een aantal parkeerplaatsen. Dit kan je nog waarnemen aan de schouw die in de stookplaats stond.

Het dak van de hal wordt constructief ondersteund door gebogen (houten/stalen) spanten met daarop gordingen. Momenteel is het een opslagruimte en parkeergarage. De loods is volledig omsloten. Enkel ter hoogte van de straat Burgerwelzijn zijn twee blinde gevels waar een mogelijke opening zou kunnen komen. De hangaar omsluit het hele binnengebied waardoor weinig open ruimte overblijft voor de andere eigenaars van het bouwblok. MEMA wil daarom van de locatie een overdekte publieke ruimte maken waar bewoners pop-up evenementen kunnen organiseren.

axometrie, kunst, architectuur, Koen van Mechelen

Uitwerking van de locatie

 

Deze locatie wordt zowel een museale ruimte als de administratieve ruimte voor het museum. De dakstructuur bestaande uit grote ‘krachtige’ gebogen elementen wordt ontdaan van alle ‘ruis elementen’ opdat de eenvoud van deze constructie quasi poëtisch wordt. Centraal in de ruimte worden tussenliggende dakdelen weggehaald en voorziet een patio de ruimte van licht en lucht waarrond de kantoorruimte en vergaderruimte voorzien zijn.

 

De kippenhokken voor het werk van Koen Van Mechelen worden volgens een gelijkaardig principe in de ruimte uitgewerkt. Het kippenhok refereert naar de 12 meter hoge torens/kippenrennen die Koen van Mechelen maakte voor de Biënnale van Poznan. Op de begane gronden kunnen kippen rond rennen op volle grond. Op elk van de verdiepingen bevindt zich een kippenhok. Op de bovenste verdieping is er mogelijkheid om als bezoeker een nachtje bij de kippen te slapen. De volledige constructie is opgebouwd als een serreconstructie die in het midden opgehangen wordt aan een kruiskolom.

 

De hangaar heeft de intentie een semi-overdekte verblijfplaats voor de buurt te worden waar barbeques, kleine pop-up evenementen, etc. kunnen plaatsvinden.

Koen van Mechelen, architectuur, kippen, Antwerpen noord

Beide kunstenaars verheven dieren tot kunst om de hedendaagse maatschappij ter discussie te stellen. Naast de sculpturen van kippen komen er levende kippen in de hangaar.